2011. január 22., szombat

Tokió, a falusias metropolisz

A halászfaluból metropolisszá nőtt Tokió meghatározó pénzügyi világközpont. Naponta 13 millió ember indul dolgára a tradicionális fegyelem, óriási felhőkarcolók, emeletes autópályák városában.

Japán - az ország nevét hallva sok egyéb mellett a sushi, a hihetetlenül fejlett technika és technológia, a mangák világa, a kimonó, és a szó szoros értelmében vett fegyelem jut eszünkbe.
A japán emberek élete a teljes szervezettség jegyében telik, életüket a szabályok maximális tiszteletével és betartásával élik. Erre a szervezettségre óriási szükség van, hiszen csak a városban többen élnek, mint egész Magyarországon! Tokió az ország gazdasági, kulturális, művészeti, pénzügyi és oktatási központja. Sokszínűsége, sejtelmessége előbb-utóbb felébreszti bennünk azt a gondolatot, hogy meglátogatása nélkül nem teljes az élet.

Közlekedni tudni kell
A 23 kerületből álló Tokió a világ legnagyobb városa, Japán legnagyobb vasúti és légi csomópontja. A zsúfolt nagyvárosban a közlekedés központi kérdés, hiszen óriási szervezést igényel a több millió ember megfelelő minőségű szállítása. A káosz és problémák helyett azonban kijelenthetjük: bár Tokió sűrű közlekedése az első látogatás alkalmával biztosan zavarosnak tűnik a nyugati utazó számára, mégis rendszerezett és szervezett. A praktikum jegyében a közlekedés nagy része a föld alatt zajlik, így Tokióban a világ talán legnagyobb és legforgalmasabb metróján utazhatunk. A kocsik annak ellenére is zsúfoltak, hogy az egyes járatok gyorsan követik egymást. A kiterjedt metróhálózat közel 230000 állomást érint útja során, melyek néhol már-már kisebb bevásárlóközpontra hasonlítanak.
A föld felszínére visszatérve buszokkal, villamosokkal és nem utolsó sorban mágnes- és gyorsvasutakkal találkozunk. Tokió városát Oszakával, a másik jelentős japán várossal 1964-ben kötötték össze Japán első, híres gyorsvasútjával, a Tokaido Sinkanszennel, amelynek mozdonya normál szélességű vasúti pályán haladva, mintegy 300 km/h sebességgel repíti földrengés és tájfunbiztos kocsijait a célállomás felé. Ám amint azt a japánoktól már megszokhatta a világ, hamarosan forgalomba áll a legújabb közlekedési csoda, a Maglev mágnesvasút, amely Tokió és Nagoja között közlekedik majd, óránként 500 km-es sebességgel.

Kulturális szemüvegen keresztül…
Tokióban számos múzeumot és látnivalót találunk, melyek közül kihagyhatatlan a Tokiói Nemzeti Múzeum, ahol Japán legnagyobb művészeti kincsgyűjteményét találjuk. Ha valakit elvarázsolnak a régi idők filmtekercsei, akkor feltétlenül látogasson el a Nyugati Művészetek Nemzeti Múzeumába, illetve a Tokiói Fővárosi Múzeumba, ahol japán és külföldi filmek óriási gyűjteményét tekintheti meg. A császári palota és a hozzá tartozó park természetesen a legszebb a városban, gyakorlatilag ez számít Tokió központjának, de ide sajnos nem lehet belépni (csak parkja egy részletébe), sőt még a földalatti kiterjedt metróhálózat is elkerüli.  A pihenési, rekreációs igényeket számtalan park szolgálja, ahol szinte semmi sem érezhető a lüktető metropolisz életéből. A színházak és múzeumok mellett tekintsük meg a híres Tokiói tornyot, mely egy 333 méter magas, acél szerkezetű rádió-, távközlési- és kilátótorony, melyben szórakozó helyek, üzletek és egy sintó szentély is található.

Falu vagy metropolisz?
Érdekesen kettős arculata van Tokiónak, hiszen a korábbi falusias jellegét a mai napig őrzi annak ellenére, hogy az idei adatok szerint lakossága 13 millió főre tehető. A nők és gyermekek biciklivel vagy gyalog közlekednek, ha a boltba vagy a közeli zöldségeshez igyekeznek. A kis utcákba szinte sehol sem lehet autóval behajtani, így itt aligha érzékeljük a nagyvárosi élet jegyeit. A belső utcákon sétálva a falvakban megszokott kép tárul elénk: idős hölgyek, háziasszonyok ülnek otthonuk előtt és visszafogott társalgással várják a nap végét. Az egyes negyedekbe nem szokás idegeneknek belépni, így az ott lakók nagycsaládként élnek együtt, a házak előtt futkározó macskával, a kifüggesztett ruhákkal és az otthonuk előtt teljes nyugalommal otthagyott kerékpárjukkal.
Tokió többszöri látogatás után is mindig tud meglepetéssel szolgálni, különösen azoknak, akik levetkőzve nyugati szemléletüket megérezik a világvárosban is annak különleges báját.

http://www.utazas.ma/tokio-a-falusias-metropolisz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése